Nová kolekcia Jar / Leto 24

Všetky produkty skladom

vyše 8000 modelov na výber

Ako sa obliekať v 50-tke?

Nezaradené

Nebuďte trendy, staňte sa trendom!


Pokiaľ máte občas pocit, že už skrátka nestíhate sledovať najnovšie trendy, nezúfajte. Módny priemysel sa zmenil na svet neobmedzených možností- nové sezóny sa striedajú častejšie ako ročné obdobia a horúce trendy chladnú rýchlejšie ako pohár vareného vína na vianočných trhoch. Čo bolo včera trendy, je dnes len hudbou minulosti, preto neplačme za trendami, ktoré prišli a odišli a už vôbec nesmúťme za tými, ktoré nám pretiekli pomedzi prsty


V minulosti cenená uniformita sa vytratila a do popredia sa dostal individualizmus. Populácia Zeme sa neustále zväčšuje a možno za to môže akýsi vnútorný obranný mechanizmus- skrátka sa bojíme splynúť s davom. Už viac nechceme, aby nám bolo diktované čo sa môže a nemôže nosiť. Čo je a čo nie je vhodné pre konkrétne pohlavia či vekové kategórie. Padajú zábrany a do popredia sa dostáva človek. Už viac nie som nepodstatný Človek milión, ktorý buď slepo nasleduje, alebo je odsúdený spoločnosťou. V hlavnej úlohe som ja- jedinečná ľudská bytosť, ktorá sa túži prejaviť. A na prejavenie sa nie je nikdy neskoro


Pokiaľ ste sa práve ocitli na prahu 50-tky, alebo v jej vodách už nejaký ten rôčik plávate a túžite po radách ako sa v tomto veku obliekať, tu je 5 najdôležitejších: 


  1. Cíťte sa dobre!

Predpokladajme, že v 50-tke už má človek čo-to odskúšané. Má za sebou veľa rozličných období aj imidžov– na niektoré z nich spomína s láskou; iné fotografie by najradšej spálil a na mnohých sa, s odstupom času, s chuťou zasmeje. V tomto veku už najskôr tušíte, v čom sa cítite dobre, s čím sa stotožňujete a čo je najdôležitejšie- čo vystihuje vaše ja. Obliekanie by malo byť radosťou. Siahajte preto po tom, v čom sa cítite dobre a čo vám robí radosť nosiť. Oblečením, ktoré vám sadne ako uliate, z kvalitných materiálov a s nadčasovým dizajnom, isto nespravíte chybu. 


  1. Pravidlá neexistujú!

Ste vo veku, kedy by ste mali mať v živote jasno minimálne v tom, že nakoľko ste strojcom vlastného šťastia, nikto a nič vám nemá právo diktovať ako budete vyzerať. Zabudnite na škatuľkovanie a predsudky, že ste pristarí na to či ono... Sexy šortky na 50-tničke? Vypasované tielko na 50-tnikovi? Prečo nie?! U mnohých je vek skutočne len číslo a pokiaľ si trúfnete aj na odvážnejší outfit, nemal by vás nikdy odrádzať váš vek. Ak sa chcete niečím pochváliť, smelo do toho! Ak sa ničím konkrétnym chváliť nechcete, stavte na modely, lichotiace rôznym typom postáv- aj tým „netitulkovým“. 


  1. Zabudnite na trendy! Buďte trendom!

Kedysi striedal trend trend. Nosili sa „zvonáky“, nosili sa „mrkváky“, zažili sme éru „kapri“ nohavíc len preto, aby sme sa dožili éry „cyklo“ kraťasov... Časy jedného trendu sú chvalabohu minulosťou a dnes sa môžeme po uliciach premávať v čomkoľvek, v čom sa cítime dobre. A tak sú tu nohavice aj sukne všetkých možných dĺžok aj strihov, tričká a košele od výmyslu sveta. Bundy, kabáty- veľké, malé, strakaté aj klasicky elegantné. Oversized či slim fit- všetko je sexy, všetko je IN! In sú nové trendy aj návrat do retra. Neexistuje jeden trend, ktorý by svetu módy vládol, preto nie sme ničím viazaní. Táto voľnosť je oslobodzujúca. Znamená totiž, že už nemusíte kŕčovito sledovať trendy, ale pokojne si obliecť čokoľvek a výsledku sa nemusíme báť. 


  1. Nebojte sa experimentovať

Užívajte si to, že už sa viac netrápite nad vlastnými nedostatkami. Už zbytočne neriešite akékoľvek výzorové komplexy z minulosti. Žijete sami so sebou už nejaký ten rok a za tú dobu ste sa stali priateľmi. Viete, čo sa vám hodí, v čom vyzeráte dobre. Na druhej strane je tu určite veľa zaujímavých módnych kúskov, ktoré vás lákajú, no možno neviete či by ste mali... Mali! Nebojte sa experimentovať. Nikde nie je napísané, že 50-tnici musia dožiť v nudnom šedom kostýme. Máte pred sebou ešte príliš veľa rokov na to, aby ste sa nudili. Nudili v obliekaní, správaní i v živote...


  1. Stavte na kvalitu

Ak predsalen očakávate konkrétnejšiu radu ohľadom obliekania, ako povzbudenie k hľadaniu vlastnej autenticity, tu je: Investujte do kvalitného oblečenia. Radšej menej kvalitných kúskov, ktoré budú pôsobiť solídnym dojmom, ako plná skriňa handier. Kvalitné oblečenie nie je vždy synonymom drahého oblečenia, no väčšinou je garanciou kvality. Kúpou oblečenia od známych značiek, ktoré nasledujú etické kódexy si navyše môžete byť istí, že nepodporujete detskú prácu, neľudské pracovné podmienky, týranie zvierat či neekologické správanie. 


„Čože je to päťdesiatka?“

- spieva vo svojej kultovej piesni z 50tych rokov František Krištof Veselý. Vtedy sa 50-tnikom skutočne inak žilo. Vlastne aj mnoho rokov predtým aj potom. Až v posledných rokoch došlo k uvoľneniu nepísaných pravidiel obliekania sa a do zabudnutia navždy odišli absurdné obmedzenia. S pribúdajúcim vekom sa nemusia sukne predlžovať, ani oblečenie stmavovať! 50-tníci nie sú jednou nohou v starobe či dokonca hrobe a preto sa im už nepredpisuje čo je a čo nie je vhodné nosiť. 


Žijeme v dobe, v ktorej môže 50-tnik vyzerať na 25 a 18-ročný človek na 45. Šediny viac nie sú znakom múdrosti vekov, veď sivou sa radi pýšia aj teenageri; modrá hriva pristane nielen starším dámam, ale i odvážnym mladým. Mnohí mladí vyzerajú akoby nakupovali v šatníkoch starých rodičov a mnohí starí akoby vyšli z teenagerského hudobného videa. Pravidlá skrátka neexistujú. Vekové obmedzenia zmizli. Čo sa patrí a čo nie už nikoho nezaujíma. Nikto nerobí módnu políciu ani sa nepasuje do pozície samozvaného gestapa. Sme slobodní!